appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Wat te doen met de vluchtelingen op Lesbos?

vrijdag 13 januari 2017, 18:39 uur

Het was deze week afzien voor de vele vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Voor het eerst sinds 40 jaar is er namelijk sneeuw gevallen. Tenten bezweken onder het gewicht van de sneeuw, en alle dekens en kleren zijn doorweekt door de langdurige regenbuien. De omstandigheden zijn dus verre van ideaal. 

Wat te doen met de vluchtelingen? "Toen de Turkije-deal afgesproken werd zeiden we da we de vluchtelingen na 2 jaar hadden overgeplaatst naar andere Europese landen", vertelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, in Dit is de Dag, "dit is nog niet voldoende gebeurd helaas".

Volgens CDA Europarlementariër Jeroen Lenaers moet er meer druk komen op de lokale autoriteiten van Lesbos. "We hebben met heel Europa goed samengewerkt om de situatie op het vaste land onder controle te krijgen, maar dat lijkt maar niet te lukken op de eilanden Lesbos en Samos". 

Beide partijen roepen Europa op om snel de belofte na te komen. "We zouden nu 2000 mensen per maand op moeten nemen, anders gaat dat wat er beloofd is nooit lukken." Lenears vertelt dat er constant flink aan de bel getrokken wordt, maar het is afwachten wanneer er echt wat gedaan wordt.  

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1