appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink, Margje Fikse

Luister terug

'Vluchtelingenverdrag is niet meer van deze tijd'

dinsdag 20 juni 2017

Dit is de Dag waarop het precies 66 jaar geleden is dat het Vluchtelingenverdrag door de Verenigde Naties is aangenomen. Het verdrag bepaalt dat vluchtelingen en asielzoekers niet mogen worden teruggestuurd naar een land waar ze gevaar lopen. 


CDA Europarlementariër Jeroen Lenaers noemt het verdrag achterhaald, en pleit voor een aanpassing om de huidige tijd recht te doen. "Het verdrag is getekend in een tijd dat mensen die vluchtten zo snel en zo dicht mogelijk bij het thuisland asiel gingen aanvragen. Nu maken vluchtelingen lange reizen en kiezen ze het land uit."


PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken vindt een aanpassing juist volstrekt onnodig. "Alles kan geregeld en gedaan worden binnen het vluchtelingenverdrag. Het biedt bovenal veiligheid en zorg ervoor dat mensen niet teruggestuurd worden. Bij een aanpassing ven het verdrag sta je niet meer achter de menselijke aspecten."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1