appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

'Politie kan valse aangiftes niet van echt onderscheiden'

donderdag 2 juni 2016, 18:41 uur

‘Aangiftes van zedendelicten worden nog steeds niet serieus genomen. Je kan net zo goed een muntje opgooien als je iets wilt zeggen over de uitslag.’ Dat zei Andre de Zutter, rechtspsycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht.

Walter van Kleef, Landelijk projectleider zeden bij de Politie 'herkent zich totaal niet' in het onderzoek. ‘Waarmee we trouwens niet willen zeggen dat het nooit gebeurt, maar niet in de omvang die nu blijkt uit het onderzoek', zo reageerde hij in Dit is de Dag.

Andre de Zutter bestudeerde met zijn collega's bijna driehonderd verkrachtingsdossiers. Daarbij is gekeken naar hoe goed Nederlandse rechercheurs in staat zijn onderscheid te maken tussen echte en vals aangiftes.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1