appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink, Margje Fikse

Luister terug

'Referendum over sleepwet is gevaarlijk'

vrijdag 8 september 2017

Komt er een raadplegend referendum over de nieuwe inlichtingenwet die afgelopen zomer door de Eerste Kamer werd geloodst? En is dat wel een goed idee? 

'Het is gevaarlijk als deze wet zou worden tegengehouden,' zegt oud-MIVD-baas Pieter Cobelens. 'We zijn allemaal bang voor onze privacy, maar het gaat hier om onze veiligheid en het vertrouwen in de overheid'.

Veiligheidsexpert Rob de Wijk vindt het houden van een referendum ook onzin. 'Dit probleem is te complex en kan niet worden opgelost door een referendum'. 

Volgens Niesco Dubbelboer, geestelijk vader van het raadgevend referendum, is de controversiële 'sleepwet' juist bij uitstek geschikt voor een raadgevend referendum. 'Het gaat over de verhouding tussen de staat en de individuele burger. Ik vind het daarom volkomen terecht dat de discussie nu wordt geopend.'

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1