appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

Dit is de Dag

Ga ergernissen op de werkvloer te lijf!

dinsdag 21 april 2015, 18:36 uur

Hoe pak je die dagelijkse ergernis met die collega aan als je ook nog wilt dat het stopt? Gewoon, door te benoemen wat het met je doet. Op die manier wordt het probleem dat je ervaart een gezamenlijk probleem.

Dat zegt hoogleraar Roos Vonk, schrijver van het boek 'Collega's en andere ongemakken' .

In de top 10 van de grootste ergernissen op de werkvloer staat onder meer het geven van nietszeggende of negatieve feedback. Tegen ergernissen op de werkvloer loopt bijna iedereen aan en de vraag is: Hoe ga je daarmee om? Het is volgens Vonk heel belangrijk dat mensen in bedrijven hun sociaal kapitaal inzetten. Werk aan echt contact met collega's.  'Want met alleen je argumenten onderbouwen red je het niet'. 

Kuddegedrag

Daarnaast is het soms verstandig om een ergernis niet in te brengen maar te proberen je er overheen te zetten. En een andere tip van haar is 'niet te collegiaal zijn'. Dit doet zich voor als je meegaat in het verhaal van anderen terwijl je ergens grote moeite mee hebt. Je kiest dan voor kuddegedrag in plaats van zeggen wat je vindt.

Beeld uit de tv-serie 'The Office'

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1