appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag

Dit is de Dag

Melle Smets gaat meer Turtles bouwen in Ghana

donderdag 9 april 2015, 19:01 uur

Kunstenaar Melle Smets gaat Ghana helpen om auto's te maken uit tweedehands onderdelen. Hij droomt na het succes van de Turtle 1 van een Ghanese autofabriek die een wagenpark bouwt van sloopmateriaal.

Komende week vertrekt Smets naar Ghana en hij neemt de Turtle 1 mee, vertelt hij bij Dit is de Dag. De Turtle 1 werd in 2013 gebouwd in Ghana. De auto is een kruising tussen een pick-up en een pausmobiel en bestaat uit gebruikte westerse auto-onderdelen. Alleen de schokdempers op de auto zijn nieuw, vanwege de vele gaten in de Afrikaanse wegen. ‘Hij is niet gebouwd om 120 te rijden, hij is slow but steady’.

Chassis

De afgelopen twee jaar ontwierp Smets hier in Nederland een ‘all fits one chassis’: een frame waarop in Ghana iedere sloopmotor geschroefd kan worden.  Ook is er een trainingsprogramma ontwikkeld. Smets gaat in Ghana praten met stakeholders en met de koning van de Ashanti stam, van meet af aan fan van het project. 


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1