appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend

Dit is de Dag

Kinderen met gehandicapte broer of zus in de knel

donderdag 9 april 2015, 18:50 uur

Kinderen met een gehandicapte broer of zus krijgen in hun jeugd vaak aandacht te kort, en als ze ouder zijn moeten ze de zorg voor de broer of zus van de ouders overnemen, dat is zwaar.


Die boodschap bracht onderzoekster Krista Okma in Dit is de dag. Samen met andere onderzoekers van het Nederlands jeugdinstituut inventariseerde zij de problemen waar de broers en zussen van een zorgkind tegenaan lopen.


Normaal

Exacte cijfers zijn niet beschikbaar, maar geschat wordt dat op dit moment 25 procent van de kinderen een broer of zus met een handicap heeft of jonge mantelzorger is. Okma vertelt dat het van belang is dat deze kinderen een zo normaal mogelijke relatie hebben met hun broer of zus.


Bespreekbaar

Femke Kuiper heeft een zus die met een open ruggetje geboren is. Haar ervaring is dat de zorg voor haar lastig te bespreken is met haar ouders. De oproep van Okma en Kuiper is dan ook het onderwerp bespreekbaar te maken.


Beeld: Shutterstock

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1