appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof - Koos Postema, verslaggever en presentator

Dit is de Dag

Muren van olifantsgras

maandag 23 maart 2015, 19:22 uur

Het staat al bij Schiphol en in Rotterdam, maar zal de komende tijd op veel meer plekken in Nederland uit de grond schieten: olifantsgras. Ideale grondstof om papier of beton van te maken.


Jan-Govert van Gilst plant dat gewas op leegstaande bouwkavels en verwerkt het in zijn bedrijf tot papier, plastic en beton. In Dit is de Dag vertelt hij dat een hectare grond kan resulteren in twintig ton olifantsgras, het groeit snel.


Lichte wanden

De verwerking leidt tot kwalitatief goede producten, al is het beton van olifantsgras niet helemaal te vergelijken met de ‘normale’ versie: de verhardingssnelheid is (nog) niet goed genoeg. Daarom nu nog geen draagmuren van olifantsgras maar zogenoemde ‘lichte wanden’.


Beeld: www.renehoeflaak.com

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1