appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink

Luister terug

Vincent Icke en Carlo Beenakker over Stephen Hawking, wetenschap en geloof

vrijdag 19 oktober 2018

Deze week verscheen postuum het laatste boek van natuurkundige Stephen Hawking: 'De antwoorden op de grote vragen'. Eén van de vragen waarop Hawking antwoord geeft, luidt: 'Bestaat er een God?'. Nee, schrijft hij. 'Niemand heeft het heelal geschapen en niemand bepaalt ons lot' en 'er is vermoedelijk ook geen hemel en hiernamaals', aldus Hawking.

De combinatie tussen wetenschap en het geloof in een God - en of dat nou wel of niet verenigbaar is - verkreeg de afgelopen tijd veel aandacht, onder meer door een essay van filosoof René van Woudenberg in NRC Handelsblad en door een interview met terrorismedeskundige en hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf in het AD en later De Wereld Draait Door.

Hoe verhoudt geloof zich tot wetenschap? En moeten we de vraag of God bestaat überhaupt vanuit de wetenschap willen beantwoorden? Een gesprek met professor theoretische sterrenkunde Vincent Icke - hij is ongelovig, en met hoogleraar theoretische natuurkunde Carlo Beenakker, die wél in God gelooft.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1