appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Een film maken over je psychose

zondag 25 januari 2015, 18:24 uur

Wie een psychose heeft gekregen heeft vooral behoefte aan begrip. Hij wil zijn verhaal kunnen vertellen. Wees daarom vooral een bondgenoot voor hem of haar. Die tip geven ervaringsdeskundigen Daniel Krikke en Aram Balian die een film maakten om vooroordelen over psychoses weg te nemen.

Stemmen horen die er niet zijn, beelden zien die anderen niet zien en geen controle meer hebben over wat je doet en denkt: volgens de filmmakers krijgt zo'n zeven procent van de mensen ergens in hun leven met verschijnselen van een psychose te maken. In hun film, die woensdag in première gaat, besteden Krikke en Balian aandacht besteed aan de impact van een psychose op de patiënt zelf en zijn omgeving.

Belangrijk

Volgens Krikke is het heel belangrijk dat iemand met een psychose vertelt wat hem is overkomen. 'Als ik het niet eerlijk kan vertellen kan ik niet mezelf zijn. En als een ander mij niet accepteert, dan hoef ik niet met hem om te gaan'.


Beeld ANP Roos Koole
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1