appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Kamerleden op bres voor muizenplaag

maandag 19 januari 2015, 18:18 uur

De Friese kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Sander de Rouwe (CDA) springen in de bres voor boeren die zijn getroffen door een muizenplaag in Friesland.

In Dit is de Dag zei Jacobi dat het landelijk Faunafonds moet uitzoeken of er een schadevergoeding kan komen voor de 700 boeren die ernstig te lijden hebben onder vraatzuchtige muizen op hun graslanden. De muizen vreten de wortels van het gras op waardoor de landbouwgronden onbruikbaar raken.

Uitzonderlijk

De getroffen boeren kwamen vandaag bij elkaar voor een Actiedag Muizenschade. Volgens Wiebren van Stralen van LTO Noord is de muizenplaag een uitzonderlijke situatie. 'Dit is de laatste 50 tot 100 jaar niet voorgekomen. We moeten uitzoeken hoe een muizenpiek van deze ongekende grootte tot stand komt, dan kunnen we ook werken aan preventie.’

De boeren vinden dat het niet tot bedrijfsrisico gerekend kan worden, omdat de muizenschade mede het gevolg is van een gebruik aan bestrijdingsmogelijkheden.


Beeld: ANP Valerie Kuypers
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1