appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Campagne tegen adhd- en autisme-etiketjes

dinsdag 9 september 2014, 18:07 uur

We zijn te ver doorgeschoten in het labelen van kinderen. Dat zegt Liesbeth Hop, één van de voortrekkers van de vandaag gestarte campagne ‘Gun kinderen hun eigen label’. Volgens de initiatiefnemers krijgen veel te veel kinderen stempels als adhd en autisme opgedrukt wat hen onnodig stereotypeert.

 
Volgens opvoedcoach Hop moeten we in de eerste plaats kijken naar wat kinderen nodig hebben om goed te functioneren en ons niet focussen op wat er aan iemand mankeert. De projectgroep is er niet op tegen dat sommige kinderen worden gediagnostiseerd, maar dan moet zo’n label wel officieel worden vastgesteld ‘en in dialoog met het kind’.
 
Ouders
De campagnevoerders richten zich op zowel ouders, zorgorganisaties, scholen, de overheid als wetenschappers. Het aantal kinderen met een etiket is de afgelopen jaren fors gestegen.
 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1