appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

Dit is de Dag

Arthur Knaap had zin in de Eerste Wereldoorlog

maandag 8 september 2014, 18:14 uur

Hij overleefde als enige Nederlander de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, maar stierf in 1938 alsnog aan een longziekte vanwege de mosterdgas-aanvallen in de oorlog. Het leven van Arthur Knaap, soldaat in het Franse Vreemdelingenlegioen, is nu verfilmd.

Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar er vocht toch een Nederlander mee in de loopgraven. Arthur Knaap meldde zich vrijwillig bij de Fransen om mee te vechten. Op basis van de brieven die hij naar huis schreef, zijn nu een boek en een film verschenen.

Regisseur Klaas van Eijkeren van de film Patria vertelt dat Knaap net als veel andere jonge mannen in die tijd blij was toen hij hoorde dat de oorlog begonnen was.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1