appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

Dit is de Dag

Heertje hels op Jeugdzorg

dinsdag 29 april 2014, 18:30 uur

Ondanks een kort geding van bureau Jeugdzorg Amsterdam - waarin wordt geëist dat professor Heertje zich niet langer beledigend uitlaat over de jeugdhulpverlening - hield de 80-jarige ex-hoogleraar in Dit is de Dag een tirade tegen de Jeugdzorg.

Jeugdzorg daagt econoom Arnold Heertje voor de rechter, omdat hij namen van jeugdzorgmedewerkers noemt in zijn nieuwe boek dat volgende week verschijnt.Donderdag dient het kort geding. Aanvankelijk waren ook GeenStijl en de uitgever gedaagd, maar met die partijen is overeenstemming bereikt. Heertje laat zich bijstaan door een advocaat. 'Ze willen me de mond snoeren', liet hij na afloop van het radio-interview weten.

Professor Heertje ziet het als zijn plicht om de uitwassen en misstanden van Jeugdzorg aan de kaak te stellen: ‘Soms moet je de mensen in beeld brengen, die de inhumane dingen doen op de werkvloer van de samenleving, om ze te veranderen. Dingen die meestal verborgen blijven onder het mom van privacy.’

Als voorbeeld noemt Heertje het verhaal van een jongen, die bij zijn school werd ‘ontvoerd’ door Jeugdzorg, zonder dat zijn moeder op de hoogte was. ‘Dat gebeurde in de oorlog ook met Joodse kinderen, overigens met de beste bedoelingen. Jeugdzorg heeft geen legitimatie om zoiets nu, in vredestijd, te doen.’ Het boek van Heertje verschijnt eind volgende week.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1