appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Ernst van den Hemel: de term 'antisemitisme' holt uit

zondag 12 januari 2014, 18:50 uur

Door een toenemende neiging om de term 'antisemitisme' te gebruiken, wordt de term veel minder waard. Dat zei godsdienstwetenschapper Ernst van den Hemel zondag bij Dit is de Dag.

Van den Hemel gaat in op de affaire rond de Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala het nieuws. Zijn shows zijn verboden omdat zijn grappen denigrerend zouden zijn richting joden. De komiek introduceerde bijvoorbeeld een term voor de holocaust ('shoah nanas') zodat hij er grappen over kan maken en maakte de 'quenelle', een gebaar dat doet denken aan de Hitlergroet.

Van den Hemel twijfelt of Dieudonné echt een hekel heeft aan joden. Volgens de wetenschapper geeft hij meer antwoord aan een gevoel van afkeer tegen de elite. In Frankrijk heeft de joodse lobby volgens Dieudonné veel macht, waardoor hij dit als symbool gebruikt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1