appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Dit is de Dag

Presentator: Tijs van den Brink

Luister terug

'Stop met financiering homeopathische middelen'

donderdag 21 september 2017

"We moeten stoppen met het financieren van homeopathische middelen als er niet bewezen is dat ze werken." Dat schrijft de koepel van de Europese wetenschapsacademies EASAC vandaag in een advies aan de Europese Commissie. Jos van der Meer, hoogleraar interne geneeskunde, schreef namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) mee aan het advies. "Bij homeopathische middelen is alleen de veiligheid aangetoond, maar dat is niet voldoende."

Christien Klein is homeopathisch arts en stelt dat de klinische werkzaamheid van homeopathie wel degelijk is aangetoond. "Op grond van wetenschap, symptomen en persoonlijkheidskenmerken krijgt een patiënt een middel toegekend. Dat betekent dat drie verschillende personen met keelpijn een advies op maat krijgen." Volgens Jos van der Meer kan dat echt niet. "Als patiënt A een ander middel moet krijgen dan patiënt B en C, waar zijn we dan mee bezig? In reguliere geneeskunde bewegen we ook in de richting van personalized medicine, maar wel gebaseerd op harde, wetenschappelijke gegevens."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1