appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Taalstaat

Wie wordt de Taalstaatmeester 2018?

Ken jij iemand die zich voortreffelijk kan uitdrukken? Een persoon die kan spelen met taal of je steeds weer verrast met goede oneliners? Geef diegene dan op voor de zoektocht naar de Taalstaatmeester van 2018. 

De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal zijn hiervoor op zoek naar mannen en vrouwen die zich dit jaar onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Iedereen mag worden voorgedragen. Zolang hij of zij zich in 2018 op bijzondere wijze én in het openbaar in gesproken of geschreven woord heeft uitgedrukt, zodat iedereen het gehoord of gelezen zou kunnen hebben.

Talige politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers, schrijvers of journalisten kun je vanaf nu, tot en met eind november, aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aan het einde van het jaar nomineert een jury drie personen. Uit die genomineerden kiezen de lezers van Onze Taal en de luisteraars van De Taalstaat uiteindelijk de Taalstaatmeester van 2018.

Genomineerden tot nu toe

De Taalstaat draagt zelf ook mensen voor. Dit zijn de genomineerden tot nu toe:

Pauline Broekema

Pauline Broekema is al jarenlang verslaggever bij het NOS Journaal. Maar ze is ook schrijver. In beide disciplines toont zij op een prachtige manier haar taalvaardigheid. Broekema is voorgedragen door haar collega Helma Coolman.

Luister hier de voordracht terug.

Abdelkader Benali, schrijver

Taalkundige Marc van Oostendorp draagt schrijver Abdelkader Benali voor als Taalstaatmeester. Benali is 42 jaar, geboren in Marokko en hij kwam op zijn vierde naar Nederland. In 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek De Langverwachte. Volgens Marc van Oostendorp is Benali niet alleen een interessant schrijver, maar vooral iemand die zich onvermoeibaar inzet om jonge mensen op allerlei manieren bij de taal en bij de literatuur te betrekken.

Luister hier de voordracht terug.

Alexander Pechtold, politicus

Alexander Pechtold was burgemeester, minister, partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Daar viel hij op door zijn taalgebruik en zijn presentatie. 

Luister hier de voordracht terug.

Jan van de Ven, leraar en vakbondsleider

Jan van de Ven, een leraar uit het Brabantse Overloon, wordt het gezicht van een nieuwe onderwijs vakbond: PO in actie. Hij kruist de degens met de minister, voert CAO-overleggen en treedt veelvuldig op in de media.

Luister hier de voordracht terug.

Tom Dumoulin, wielrenner

Een man die vooral zijn benen laat spreken, maar ook goed uit zijn woorden kan komen. Hij werd woensdag op het WK Tijdrijden tweede, en eerder dit jaar stond hij op het podium van de Tour de France én de Giro. Hij fietst hard, maar zijn g is zacht.

Luister hier de voordracht terug.

Sheila Sitalsing, columnist

Maar liefst drie luisteraars dragen Sheila Sitalsing voor als Taalstaatmeester 2018. Ze roemen haar rake en geestige columns in de Volkskrant en haar boeiende bijdragen in het tv-programma Buitenhof. Daar kunnen we natuurlijk niet om heen.

Luister hier de voordracht terug.

Saskia Belleman, rechtbankverslaggever

Rechtbankverslaggever voor de Telegraaf Saskia Belleman is de derde die wordt voorgedragen. Belleman schrijft niet alleen voor de krant, maar doet ook vaak live verslag via Twitter. Bovendien is ze vaak te zien in talkshows, en geeft ze toelichting op gecompliceerde zaken op Telegraaf-tv.

Luister hier de voordracht terug.

Stef Bos, zanger en tekstschrijver

"Als kandidaat voor de titel Taalmeester 2018 wil ik volgaarne Stef Bos aandragen. Stef is een taalkunstenaar van het zuiverste water", zo mailde Charles Kuijpers uit Roosendaal ons. Een voordracht die we van harte onderschrijven. Want ons staat zijn deelname aan de hiphop special "De Taalbaas" nog heel goed bij. Stef Bos toonde zich daarin inderdaad een ware meester van het gesproken woord.

Luister hier de voordracht terug.

Khalid Kasem, advocaat en woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri

De eerste kandidaat die we voorstellen is Khalid Kasem. Hij is advocaat, en bekend geworden als woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri, de Ajax-speler die vorig jaar op het voetbalveld ineenzakte. Nouri ligt in comateuze toestand en zal nooit meer kunnen voetballen. Khalid Kasem treedt dus op in de media, namens de familie Nouri.

Luister hier de voordracht terug.Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1