appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Taalstaat

Wie wordt de Taalstaatmeester 2018?

 

De afgelopen maanden hebben luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal 14 kandidaten voorgedragen voor de titel 'Taalstaatmeester van 2018'. 

Het gaat om mannen en vrouwen die zich dit jaar hebben onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Dit kan in zowel gesproken als geschreven woord zijn. Het zijn schrijvers, maar ook politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers en journalisten. Een jury, bestaande uit Laurens Borst, zendermanager van NPO Radio 1, Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, en schrijver en taalwetenschapper René Appel, heeft uit deze voordrachten drie genomineerden voorgedragen: Journaalverslaggever en schrijfster Pauline Broekema, SP fractievoorzitter Lilian Marijnissen en taalprofessional Paulien Cornelisse. 

Tot en met 23 december kunt u uw stem uitbrengen op één van deze drie genomineerden. Ga daarvoor naar: www.onzetaal.nl/taalstaatmeester. In de Taalstaat van zaterdag 29 december wordt de Taalstaatmeester van 2018 bekendgemaakt.

Alle kandidaten

Dit zijn alle kandidaten:

Roos Schlikker

Roos Schlikker sluit de rij met voordrachten van 2018. De columniste en schrijfster gebruikt taal om gevoelige en persoonlijke onderwerpen te bespreken en valt daarbij op door de bijna uitbundige manier waarop ze dat doet - er twinkelt en rinkelt iets als ze gaat praten. Daarom vinden wij Roos Schlikker een zeer terechte voordracht voor Taalstaatmeester van 2018.

Luister hier de voordracht terug.

Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen, we kenden haar al een beetje, als dochter van, campagneleider bij de FNV en als Kamerlid. Maar sinds ze fractievoorzitter van de SP is, valt het pas echt op hoe goed ze kan spreken. Je kunt zeggen dat ze de taal van de mensen spreekt, maar het is toch vooral haar eigen taal. Ze debatteert met verve, en lijkt daar steeds beter in te worden.

Luister hier de voordracht terug.

Kim Putters

De twaalfde kandidaat is een man die regelmatig in talkshows en nieuwsrubrieken opduikt om toelichting te geven op de stand van ons land. De man die dat uitlegt heet Kim Putters. Hij is sinds juni 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Kim Putters imponeert met zijn manier van spreken. Hij heeft op een natuurlijke manier overwicht zonder zijn gesprekspartners te kort doen. Hij weet vrijwel altijd de goede toon te raken, waardoor hij het publiek op een vanzelfsprekende manier meeneemt.

Luister hier de voordracht terug.

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse is een taalprofessional die in al haar werk en optredens op een authentieke manier de verrassende kanten van de Nederlandse taal belicht. Eigenlijk kunnen we niet om haar heen, vindt Gaby van Meerwijk uit Amsterdam, die Cornelisse voordraagt als Taalstaatmeester. Ze prijst haar heldere woordkeuze en haar intonatie en presentatie.

Luister hier de voordracht terug.

Sinan Can

Maurice van Stuivenberg wil Sinan Can voordragen. Can is een Nederlandse journalist en programmamaker, van Turkse afkomst, die onder andere voor Zembla werkt. Hij maakte series als Bloedbroeders en In het spoor van IS en de documentaire De verloren kinderen van het Kalifaat. Maurice van Stuivenberg schrijft in zijn voordracht dat hij Sinan Can waardeert vanwege zijn liefde- en respectvolle benadering van mensen die door oorlogen en onderdrukking ernstig lijden. Wij voegen daar aan toe dat dit mede komt door de taal die hij gebruikt. Goed geïnformeerd en gepassioneerd. Hij praat vloeiend, zorgvuldig en bijna altijd meeslepend.

Luister hier de voordracht terug.

Pauline Broekema

Pauline Broekema is al jarenlang verslaggever bij het NOS Journaal. Maar ze is ook schrijver. In beide disciplines toont zij op een prachtige manier haar taalvaardigheid. Broekema is voorgedragen door haar collega Helma Coolman.

Luister hier de voordracht terug.

Abdelkader Benali, schrijver

Taalkundige Marc van Oostendorp draagt schrijver Abdelkader Benali voor als Taalstaatmeester. Benali is 42 jaar, geboren in Marokko en hij kwam op zijn vierde naar Nederland. In 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek De Langverwachte. Volgens Marc van Oostendorp is Benali niet alleen een interessant schrijver, maar vooral iemand die zich onvermoeibaar inzet om jonge mensen op allerlei manieren bij de taal en bij de literatuur te betrekken.

Luister hier de voordracht terug.

Alexander Pechtold, politicus

Alexander Pechtold was burgemeester, minister, partijleider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Daar viel hij op door zijn taalgebruik en zijn presentatie. 

Luister hier de voordracht terug.

Jan van de Ven, leraar en vakbondsleider

Jan van de Ven, een leraar uit het Brabantse Overloon, wordt het gezicht van een nieuwe onderwijs vakbond: PO in actie. Hij kruist de degens met de minister, voert CAO-overleggen en treedt veelvuldig op in de media.

Luister hier de voordracht terug.

Tom Dumoulin, wielrenner

Een man die vooral zijn benen laat spreken, maar ook goed uit zijn woorden kan komen. Hij werd woensdag op het WK Tijdrijden tweede, en eerder dit jaar stond hij op het podium van de Tour de France én de Giro. Hij fietst hard, maar zijn g is zacht.

Luister hier de voordracht terug.

Sheila Sitalsing, columnist

Maar liefst drie luisteraars dragen Sheila Sitalsing voor als Taalstaatmeester 2018. Ze roemen haar rake en geestige columns in de Volkskrant en haar boeiende bijdragen in het tv-programma Buitenhof. Daar kunnen we natuurlijk niet om heen.

Luister hier de voordracht terug.

Saskia Belleman, rechtbankverslaggever

Rechtbankverslaggever voor de Telegraaf Saskia Belleman is de derde die wordt voorgedragen. Belleman schrijft niet alleen voor de krant, maar doet ook vaak live verslag via Twitter. Bovendien is ze vaak te zien in talkshows, en geeft ze toelichting op gecompliceerde zaken op Telegraaf-tv.

Luister hier de voordracht terug.

Stef Bos, zanger en tekstschrijver

"Als kandidaat voor de titel Taalmeester 2018 wil ik volgaarne Stef Bos aandragen. Stef is een taalkunstenaar van het zuiverste water", zo mailde Charles Kuijpers uit Roosendaal ons. Een voordracht die we van harte onderschrijven. Want ons staat zijn deelname aan de hiphop special "De Taalbaas" nog heel goed bij. Stef Bos toonde zich daarin inderdaad een ware meester van het gesproken woord.

Luister hier de voordracht terug.

Khalid Kasem, advocaat en woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri

De eerste kandidaat die we voorstellen is Khalid Kasem. Hij is advocaat, en bekend geworden als woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri, de Ajax-speler die vorig jaar op het voetbalveld ineenzakte. Nouri ligt in comateuze toestand en zal nooit meer kunnen voetballen. Khalid Kasem treedt dus op in de media, namens de familie Nouri.

Luister hier de voordracht terug.Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1