appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Taalstaat

Aanmelden voor het Vergeetwoordengala

Na de onvergetelijke uitzending van vorig jaar, organiseert het NPO Radio 1-programma De Taalstaat op zaterdag 9 december de tweede editie van het Vergeetwoordengala. De feestelijke uitzending komt live vanuit het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede, het voormalige Dorestad, tussen 11.00 uur -13:00 uur.

Het gala is een ode aan het Vergeetwoord. Zo komt dichter Jean Pierre Rawie vertellen over zijn liefde voor oude woorden en haalt Ivo Niehe herinneringen op aan Binnenlandse Zaken, het satirische programma waarin gestoeid werd met de taal. Schrijfster Nelleke Noordervliet Beschermvrouwe van het Gezelschap Van Geadopteerde Vergeetwoorden is er uiteraard net als Ton den Boon, de hoofdredacteur van de Dikke van Dale. Taalwetenschapper René Appel maakt een taalnatuuranalyse (TNA) van Godfried Bomans. En de cast van My Fair Lady zingt liedjes uit de musical, in de legendarische vertaling van Seth Gaaikema.

Het Vergeetwoord is een populair onderdeel van De Taalstaat. Duizenden luisteraars hebben al een Vergeetwoord geadopteerd. In ruil voor een adoptiebewijs zorgen zij ervoor dat het vergeten woord weer te horen is in het Nederlands.

Presentator Frits Spits: "De luisteraars blazen met hun boeiende verhalen de woorden een nieuw, tweede leven in. Zoals het woord 'schroomvallig', dat een luisteraar een Nederlandssprekende Russische gids hoorde gebruiken in de Hermitage, of de adoptieouder die voor de woordgroep 'te mijnent' zorgt dat 'bij mij thuis' betekent. Heerlijk dat deze woorden dankzij hun adoptie weer klinken in onze taal."

Houders van een adoptiebewijs kunnen het Vergeetwoordengala gratis bijwonen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 De Taalstaat – Het Vergeetwoordengala - zaterdag 9 december, NPO Radio 1, 11 - 13 uur

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1