appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Taalstaat

De beste leraar Nederlands 2018

De Taalstaat organiseert, samen met Het Genootschap Onze Taal, voor het vijfde jaar de verkiezing Beste leraar Nederlands van Nederland en België.

De afgelopen maanden hebt u in het KRO-NCRV radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1 kunnen kennismaken met tien docenten die door hun omgeving kandidaat waren gesteld voor de titel 'Beste leraar Nederlands van Nederland en België 2018'. Een vakjury, bestaande uit Trudy Coenen, Peter-Arno Coppen en Frans Daems, heeft drie van die docenten genomineerd voor de titel.

Nu is de keus aan u! Stem op www.onzetaal.nl/besteleraar op de genomineerde die volgens u de titel 'Beste leraar Nederlands van 2018' verdient. Dit kan tot vrijdag 25 mei, 18.00 uur. De uitslag wordt op zaterdag 26 mei in een bijzondere uitzending van De Taalstaat bekendgemaakt. De prijs zal worden uitgereikt door de  minister voor Onderwijs, Arie Slob.

De genomineerden zijn:

-Karin Echten, docent Nederlands op het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht.

-Anki Nauwelaerts, docent en vakhoofd Nederlands op het Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken.

-Matijs Lips, docent Nederlands op het Dr. Nassau College in Beilen.

De zoektocht naar de beste leraar Nederlands wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen sectie Nederlands, het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be in België.
 
Hieronder kunt u de informatie over alle tien de kandidaten terugvinden:
 

Zaterdag 5 mei: Arnica Gortzak

Luister hier het gesprek uit de uitzending terug

De tiende en laatste kandidaat is Arnica Gortzak uit Hoorn. 42 Jaar en docent Nederlands en zorgcoördinator op het Tabor College Werenfridus in Hoorn. Een tweetalige school waar ze brugklassen en bovenbouwklassen vwo en gymnasium onder haar hoede heeft. Arnica is aangemeld door haar zus Roos: “Arnica weet een bijzondere band met haar leerlingen op te bouwen. En door inspirerende lesmethodes weet ze de kinderen enthousiast te maken voor de taal en literatuur.”

Kijk naar het filmpje dat Arnica Gortzak en haar leerlingen maakten.

Zaterdag 28 april: Vanessa de Pauw

Luister het gesprek uit de uitzending terug

Vanessa de Pauw is docent Nederlands aan de 1 ste graad van Sint-Angela in Ternat (België), met een passie voor haar vak, maar vooral veel aandacht voor haar leerlingen. Dat schreef haar leerlinge Jytte, tweedejaars techniek, ons.  “Twee woorden die ook héél goed bij haar passen zijn ‘toetsen’ en ‘grappen’” zo voegde ze daar nog aan toe. Vanessa de Pauw is 36 jaar en sinds 14 jaar docent Nederlands. Ze geeft les in de eerste graad van de technische richting en het beroepsonderwijs.

Kijk naar het filmpje dat de leerlingen van Vanessa de Pauw maakten

Zaterdag 21 april: Bert Besterveld

Luister het gesprek uit de uitzending terug

De achtste kandidaat is Bert Besterveld, 30 jaar en sinds 6 jaar docent Nederlands. Hij geeft les aan de bovenbouw van havo en vwo op het Visser ‘t Hooft Lyceum in Leiden. Daarnaast heeft hij twee brugklassen vwo onder zijn hoede. Hij is opgegeven door zijn leerlinge Puck Collé. Volgens haar maakt Bert Besterveld zijn lessen extreem interessant door het gebruik van hedendaagse onderwerpen, maar zorgt er ook voor dat er genoeg tijd is om alles af te krijgen. Daarnaast staat hij ook buiten de lessen om altijd klaar voor zijn leerlingen, zelfs als het niet met Nederlands te maken heeft.

Kijk naar het filmpje dat de leerlingen van Bert Besterveld maakten

Zaterdag 14 april: Bernadette van Hoorn

Luister het gesprek uit de uitzending terug

Kandidaat nummer 7 is Bernadette van Hoorn. Ze geeft les op het Vituscollege te Bussum aan de klassen 4 5 en 6 VWO en een eerste klas. Ze is opgegeven door haar collega Conny van Belzen. Volgens haar geeft Bernadette enthousiast en inspirerend les en doet dat ook nog met overzicht en structuur. Ook de literatuurlessen zijn fantastisch want Bernadette leest veel en graag, die liefde voor het geschreven woord wordt aan de leerlingen met passie overgebracht.

Neem een kijkje in de klas van Bernadette van Hoorn

Zaterdag 7 april: Anki Nauwelaerts

Luister het gesprek uit de uitzending terug

De zesde kandidaat in onze zoektocht naar de Beste Leraar Nederlands van Nederland en België 2018 is Anki Nauwelaerts. Ze is docent en vakhoofd Nederlands op het Maria Assumptalyceum in de Brusselse deelgemeente Laken. Voor haar leerlingen is Nederlands veelal niet de moedertaal. Anki Nauwelaerts is aangemeld door haar collega Annemie Verbeeck Volgens haar gelooft Anki in de mogelijkheden van haar leerlingen: "Zij gebruikt het Nederlands om de leerlingen een niveau hoger te krijgen in hun andere vakken, maar gaat hierin verder dan enkel het gebruik van Nederlands als instructietaal. Zij diept de taal uit en leert de leerlingen spreken en schrijven in de juiste registers."

Leerlingen en collega's maakten een filmpje over Anki Nauwelaerts

Zaterdag 31 maart: Danièle Huikeshoven

Luister het gesprek uit de uitzending terug

De vijfde kandidaat is Danièle Huikeshoven, 45 jaar en docent Nederlands bij Het Rhedens in Dieren. Ze geeft les aan de derde en vierde klassen van het VMBO (basis en kader). Ze is opgegeven door haar vriendin en collega Christien Krikke. Die zegt dat Danièle een talent heeft om samen met leerlingen de Nederlandse taal te verkennen, (onder)zoeken, ontdekken en vinden. 

De leerlingen van Danièle Huikeshoven maakten een filmpje over hun docent Nederlands.

Zaterdag 24 maart: Matijs Lips

Luister het gesprek uit de uitzending terug

Kandidaat nummer 4 in onze zoektocht naar de beste Leraar Nederlands van Nederland en België 2018 is een oude bekende. 
Twee jaar geleden deed hij ook al mee, maar hij wil een nieuwe kans wagen.
Zijn naam is Matijs Lips, docent Nederlands op het Dr. Nassau College in Beilen.

De leerlingen van Matijs Lips maakten dit filmpje over hun docent Nederlands.

Zaterdag 17 maart: Karin Echten

Luister het gesprek uit de uitzending terug

Karin Echten is docent Nederlands op het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht. Ze staat al zo’n dertig jaar voor de klas. Julia Larson had vorig jaar les van haar en gaf haar op voor onze zoektocht. Volgens Julia geeft mevrouw Echten heel goed les en is de les ook altijd gezellig. "Ik snap het vaak als ze iets uitlegt en als je het een keer niet begrijpt dan helpt ze je met ezelsbruggetjes en andere handige trucjes", zo schrijft ze. 

Neem een kijkje in de klas van Karin Echten en hoor wat haar leerlingen en collega's van haar vinden.

Zaterdag 10 maart: Jan Enkels

Luister het gesprek uit de uitzending terug

Jan Enkels is leraar Nederlands op de Katholieke Scholen Diest in België. Hij geeft dit schooljaar les aan OKAN-klassen, waarin anderstalige nieuwkomers worden bijgespijkerd in het Nederlands. En ook in die klassen weet hij zijn liefde voor de poëzie op de leerlingen over te brengen. Jan is opgegeven door zijn collega Benno Wauters. Volgens hem geeft Jan les "met tekst en uitleg, in woord en beeld, met hand en tand, met liefde voor het Nederlands én voor zijn leerlingen. Elk jaar opnieuw".

Vincent Das, een oud-leerling van Jan Enkels die het laatste jaar van de Brusselse filmschool Rits volgt, maakte een filmpje over de docent en zijn klas.

 

Zaterdag 3 maart: Thomas de Bruijn

Luister het gesprek uit de uitzending terug


De eerste kandidaat is, Thomas de Bruijn (35 jaar) van het Pax Christi College in Druten. Hij is leraar Nederlands van in totaal 150 leerlingen in de bovenbouw.
 
Thomas de Bruijn staat 10 jaar voor de klas. In de afgelopen periode gaf hij ook college op de Radboud Universiteit in Nijmegen om de verbinding te leggen tussen het voortgezet onderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. Thomas de Bruijn is opgegeven door zijn ouders, Kees en Ans de Bruijn. Volgens hen geeft Thomas met veel enthousiasme les aan zijn leerlingen en is hij een zeer betrokken leraar.                 
Eefje van Gelder, die vorig jaar eindexamen heeft gedaan bij Thomas de Bruijn, maakte dit inkijkje in zijn klas.
 
 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1