appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Stand.nl: Sociale media moeten meewerken om Russische inmenging in Westerse democratieën te voorkomen

dinsdag 14 november 2017, 11:42 uur

Nepnieuws is in toenemende mate een gevaar voor Nederland en het kabinet geeft de bedreiging grote prioriteit, dat meldt minister Ollongren van binnenlandse zaken aan de Tweede Kamer. Ze wijst daarin meer dan ooit in de richting van de Russen. 

"We staan in hun vizier," zo zegt ze. Daarom wil ze met Facebook, Twitter en Google om de tafel om de verspreiding van propaganda afkomstig uit het Kremlin tegen te gaan. Die bedrijven hebben in de ogen van het kabinet ook een verantwoordelijkheid om de tactieken van de Russen te bestrijden.

Inmiddels zijn er veel aanwijzingen dat Moskou zich heeft bemoeid met de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en steeds vaker wordt ook een verband gelegd met de Brexit. De afgelopen dagen kwam daar de beschuldiging bij dat er ook sprake zou zijn van Russische inmenging in de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1