appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

'De politiek heeft de krijgsmacht de afgelopen jaren verkwanseld'

vrijdag 22 september 2017, 11:36 uur

Wapens, radio’s, voertuigen, nachtzichtapparatuur. Zo ongeveer alles is kapot, versleten of niet voorradig. En dat is levensgevaarlijk. Onze elitetroepen van de Landmacht staan er bar slecht voor. Blijkt uit een vertrouwelijk rapport in handen van RTL Nieuws.

De commando’s zijn permanent in staat van paraatheid en wereldwijd inzetbaar voor levensgevaarlijke operaties. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet als ergens ter wereld Nederlanders worden gegijzeld.

Maar als de radio’s het niet doen, weten ze niet waar hun collega’s zitten en dus ook niet op wie ze eventueel vuren. En als ze vuren met defecte of versleten wapens, is dat vanzelfsprekend ook gevaarlijk.

De Adviesraad Internationale vraagstukken – belangrijk defensieadviseur van de regering – maakt zich grote zorgen. Temeer daar er ook grote zorgen zijn over de andere krijgsmachtsdelen.

Hoe kan het toch dat er wel snel veel geld wordt vrijgemaakt voor verpleeghuiszorg en lerarensalarissen en zo moeizaam voor defensie?

De stelling:

De politiek heeft de krijgsmacht de afgelopen jaren verkwanseld

Met Joris Voorhoeve, oud-minister van defensie, toen nog namens de VVD en nu lid van die Adviesraad Internationale Vraagstukken en tegenwoordig lid van D66. En luitenant-generaal Mart de Kruif, tot vorig jaar commandant der landstrijdkrachten.

Lees meer over:
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1