appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Stand.nl: 'Brussel moet niet opnieuw te snel voor de troepen uit willen lopen'

woensdag 13 september 2017, 11:00 uur

Eindelijk eens feestdag voor de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker. Zijn jaarlijkse Staat van de Unie, zeg maar de Troonrede van de EU. Jarenlang zat de EU in zwaar weer, denk aan Griekenland, de Brexit, de enorme opmars van populistische partijen en de economische malaise. Nu het beter gaat met de economie in de EU, in Griekenland voorzichtig herstel te zien is en de populistische partijen in Europese landen toch niet zoveel gewonnen hebben als iedereen van tevoren dacht, wordt het tijd om door te pakken, als we Juncker moeten geloven.

Met daarbij Macron in het Elysee in Frankrijk en de ongekende populariteit van Angela Merkel in Duitsland lijkt de zon steeds meer door de wolken te komen in Europa.

De EU moet verder gaan op het ingeslagen pad, vindt Juncker. Meer integratie van de eurolanden, Roemenië en Bulgarije bij de Schengenlanden en de EU zou moeten uitbreiden. Servië en Montenegro moeten kunnen toetreden.

Prachtig dat Europa weer in een wat rustiger vaarwater is. Goed om te kijken hoe de EU sterker kan worden. Maar weten de Europese bestuurders wel zeker dat meer Europa ook de wens is van de Europeanen? Is het niet juist nu handiger iets minder ambitieus te zijn juist om alle mensen in Europa meer binnenboord te krijgen en te houden?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1