appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Stand.nl: Het is niet in ons belang de deur naar Ankara volledig dicht te gooien

woensdag 12 juli 2017, 12:01 uur

De herdenking van de Turkse coup in Nederland is gisteren rustig verlopen. Zonder de vicepremier die in Nederland niet welkom was. Ook Oostenrijk blokkeerde de komst van een lid van het Turkse kabinet en in Duitsland mocht president Erdogan zijn aanhang niet toespreken in de marge van de G-20-top.

In de tussentijd heeft het Europese parlement de deur naar toetreding van de Turken tot de Europese Unie dichtgegooid. Zeker nu ook mensenrechtenactivisten en kritische journalisten achter slot en grendel worden gezet. Toch wil Frans Timmermans, tweede man van de Europese Commissie, vooral in gesprek blijven, zij het kritisch.

De gespannen verhouding met Ankara blijft een netelige kwestie, al was het maar omdat Turkije een NAVO-bondgenoot is en omdat wij die vluchtelingendeal met de Turken hebben. Inmiddels heeft de Turkse geestelijke Gülen, die volgens Erdogan achter de coup zit – maar dat zelf ontkent – aangegeven zich niet te verzetten tegen een eventuele uitlevering aan Turkije.

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1