appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Stand.nl: ‘Naming en shaming’ van artsen die een fout maken, is doorgeslagen

woensdag 14 juni 2017, 11:57 uur

Berispingen en boetes voor artsen moeten niet langer openbaar worden gemaakt. De politiek moet een einde maken aan deze ‘naming en shaming’, vindt artsenvereniging KNMG. Een arts die de fout ingaat en op zijn vingers wordt getikt, krijgt nu een vermelding in het zogenoemde BIG-register. Maar daar hebben die dokters vaak lang last van en veel van hen zouden overwegen te stoppen of deden dat al.

Aan de andere kant: bekendmaking van fouten zorgt nu juist voor meer transparantie en haalt de ‘onfeilbare’ arts van vroeger van zijn voetstuk. Zo hebben patiënten meer zicht op de keuze hebben op de beste dokter. We wilden tenslotte kunnen zien welke zorg de beste is en waar we vooral niet moeten zijn. Aan de andere kant: als artsen die een keer een fout maken niet goed meer kunnen functioneren en hun stethoscoop aan de wilgen hangen, spannen we het paard wellicht ook achter de wagen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1