appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Ochtend

Stand.nl: De Europese Unie moet verder als de Verenigde Staten van Europa, met een beperkt aantal lidstaten

maandag 17 april 2017, 11:56 uur

De Europese Unie worstelt al jaren met de eurocrisis, omdat regeringsleiders allemaal hun eigen nationale belang willen nastreven. Tal van eurotoppen zijn op niets uitgelopen. De Griekse bevolking lijdt onder harde bezuinigingsmaatregelen en andere Zuid-Europese buren houden nog maar net het hoofd boven water. Ondertussen geven de Turken hun leider meer macht, knabbelt de Russische beer aan de poorten van Europa en twijfelen we aan onze bondgenoot in het Witte Huis.

Wat is er eigenlijk mis met een federaal Europees bestuur, oftewel een Verenigde Staten van Europa? Churchill zei het al na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog: we moeten werken aan een ‘United States of Europe’, voor vrede, veiligheid en welvaart! Kijk hoe Amerika de bankencrisis heeft neergeslagen en hoe Duitsland na val van de muur Oost- en West-Duitsland weer succesvol bij elkaar wist te brengen.

 

Tijd dus ook voor één Europa! Tijd voor één gezamenlijk rijk, zoals Karel de Grote dat al voor zich zag. We beginnen met de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en de Scandinavische Vikingstaten, waarna andere landen in etappes kunnen toetreden. 

Moeten we onze overeenkomsten niet meer benadrukken? Want zeker op cultureel gebied hebben we in Europa veel gemeen … Of schieten we daarmee compleet door? Is het Europese project mislukt? Of moeten we de rode stoplichten negeren en de handen ineen slaan?

 

De stelling van vandaag:

De Europese Unie moet verder als de VerenigdeStaten van Europa, met een beperkt aantal lidstaten

                                                                  

Te gast is:

Dennis de Jong, Europarlementariër namens de SP en Hanco Jürgens, onderzoeker bij het Duitsland Instituut.

 

Ralph Keuning, museumdirecteur van De Fundatie in Zwolle is op Tweede Paasdag gasthoofdredacteur van De Ochtend en heeft deze stelling aangedragen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1