appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Worsteling met identiteit terug te vinden in de Bijbel

maandag 20 maart 2017, 10:58 uur

Als de verkiezingsstrijd één ding liet zien, is dat we worstelen met onze identiteit. Waar die worsteling vandaan komt, is terug te vinden in de Bijbel. Dat denkt onze huisdeskundige van vandaag, theoloog Alain Verheij.

12.000 jaar geleden is de mensheid in steden gaan wonen in plaats van dat ze jager en verzamelde. Dat zorgde voor de nodige problemen. Verheij: “Ons netwerk werd door de stad veel groter. Dat kunnen mensen helemaal niet aan. Onze genen zijn het niet gewend: die zijn ingesteld op jagen en verzamelen. 12.000 jaar is veel te kort om daaraan te wennen. Daarnaast gingen we landbouwen, en hadden we dus land als bezit nodig. Dat levert strijd op.

Het begin van de Bijbel, laat die overgang al zien. Verheij: “Als je naar het verhaal van de zondeval kijkt dan zegt dat dat een paradijs ons is ontvallen: we hadden een fijn leven, maar vervolgens ging het mis. Er kwam bezit, er kwam broederstrijd, enzovoort. Dat zie je ook in het begin van de Bijbel. Vervolgens kwam Mozes met allemaal regels om het te beteugelen.”

En volgens Verheij hebben we nu nog last van deze overgang van jagen en verzamelen naar landbouwen en in de stad wonen, maar er is ook een nieuwe worsteling bezig. Door internet is de wereld steeds verder geglobaliseerd en weten we niet meer wie we zijn. Politici spelen daar op in: rechts zegt dat we weer terug moeten naar vroeger. Grenzen dicht, onze tradities beschermen, de EU verlaten, enzovoort. Links zegt dat iedereen erbij moet horen, dat de hele wereld ons verband is.

Luister hier het hele gesprek terug met Alain Verheij:

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1