appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Levenslang voor het slachten van een koe

maandag 20 maart 2017, 10:55 uur

Levenslang: dat is de straf die je krijgt in de Indiaase deelstaat Gujarat voor het slachten van een koe of het vervoeren van rundvlees. Het wás al verboden, maar met een nieuw wetsvoorstel worden de straffen dus nog strenger, om de heilige koeien van Inda te beschermen.

Verslaggever Niels Guns: Dit komt uit de koker van Vijay Rupani de Chief Minister, dat is de hoogste baas, van de staat Gujarat. Deze chief minister is lid van de BJP-partij en dat is ook de partij van premier Narendra Modi. Die noemt zichzelf hindoe-nationalist en sinds hij in India in mei 2014 aan de macht kwam worden er steeds meer regeltjes en wetten ingevoerd die aansluiten bij dat nationalistische hindoe-gedachtegoed van hem en zijn partij. Voor hindoes is de koe een heilig dier met een zeer sterke symbolische betekenis, dus het is vanuit dat opzicht logisch dat BJP-politici dat symbool aangrijpen. Overigens wordt het slachten van koeien in Gujarat al het strengst bestraft van overal in India. Op dit moment hangt je een gevangenisstraf van 7 jaar boven het hoofd als je wordt betrapt op het slachten van een koe.”

Hoe zit dat dan in andere staten in India?
“Het slachten van koeien is niet overal helemaal verboden. In 9 staten is er een totaalverbod, maar in de meeste staten mogen bijvoorbeeld stieren wél geslacht worden en in negen andere staten is slachten van alle koeien legaal. Veel moslims maar ook veel arme hindoes eten gewoon koeienvlees omdat het een goedkope bron van proteïne voor ze is. Ook heeft India een grote leerindustrie. India is zelfs de grootste exporteur van rundproducten ter wereld.”

Levert deze strengere wetgeving omtrent het slachten ook spanningen op?
“Jazeker. Ik was laatst bijvoorbeeld in Kanpur, dat is een stad met een grote leerindustrie die vooral door moslims wordt gerund. En sommige fabriekseigenaren vertelden me dat het steeds moeilijker is om aan personeel te komen. Ze rekruteerden hun werknemers meestal onder dalits, dat zijn de zogenaamde onaanraakbare hindoes. Als die dalits dan bijvoorbeeld met een busje vol koeienhuiden rondrijden, worden ze steeds vaker lastig gevallen of in elkaar geslagen door groepjes streng religieuze hindoe-mannen die voor de heilige koe op komen. Vorig jaar was er ook een roemruchte zaak van een man die in hetzelfde gebied werd vermoord omdat hij koeienvlees gegeten zou hebben, iets wat in veel staten overigens niet verboden is.”

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1