appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Stand.nl: 'Geen linkse samenwerking'

maandag 20 maart 2017, 11:33 uur

 “Ik was enigszins verbaasd. Je hebt vier jaar de tijd gehad om linkse samenwerking vorm te geven. Het is nu toch een beetje mosterd na de maaltijd.” Dat zegt Adri Duivesteijn, mede-auteur van het partijprogramma PvdA, in Stand.nl over het betoog van PvdA-kopstuk en demissionair-minister Ronald Plasterk dat de PvdA moet samengaan met GroenLinks.

Plasterk pleit vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant voor vergaande linkse samenwerking. “Links heeft bij de verkiezingen enorm verloren, links is verdeeld. Dit is het beste moment voor een samengang op links. De PvdA moet een toontje lager zingen. De fractievoorzitter van deze nieuwe combinatie in de Tweede Kamer zou Jesse Klaver moeten zijn’’, aldus Plasterk.

Ook Erik van Bruggen, oud-campagneleider PvdA, reageert afwijzend: ”Dat je gaat zoeken naar allianties is niet raar. Maar na zo’n groot verlies, moet je geen rare bokkensprongen maken. De PvdA is de verbinding met veel groepen verloren. Het is van belang om eerst maar eens te kijken hoe we die verbinding weer terug kunnen krijgen.”

PvdA-leider Asscher zegt in reactie dat geen heil ziet in een fusie. Hij twitterde vandaag:‘’Samenwerking met links is belangrijk,maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen.” Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert niet enthousiast: Ik laat de discussie vooral bij de PvdA. Dat is beter voor iedereen.”

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1