appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Ochtend

Mediaforum: Catherine Keyl en Pieter Klein

maandag 27 februari 2017, 10:00 uur

Pieter Klein, adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws is tevreden: 1,2 miljoen kijkers voor het Rode Hoed debat, zondagavond op RLT4. Vijf lijsttrekkers gingen met elkaar in debat naar aanleiding van zes stellingen. "We hadden vooral veel jonge kijkers. Ik ben heel blij dat we het debat hebben doorgezet. Zonder Wilders en Rutte is er wel minder spektakel, maar het debat was daardoor wel inhoudelijker", zegt Klein. Presentatrice Catherine Keyl vond dat ze door de afwezigheid van PVV en VVD 'naar iets half had zitten kijken'. En ze vond het te lang: "Waarom moest het twee en een half uur duren?" "Vaak is juist de klacht dat mensen te weinig tijd krijgen om te debatteren, daarom geven wij ze de ruimte", antwoordt Klein.

Uit een enquete kwam D66-leider Pechtold naar voren als winnaar. Klein: "DVJ Insights heeft de peiling voor ons uitgevoerd. Zij hebben zo'n 800 mensen geselecteerd, het was een gewogen panel."

De oplettende kijker zag dat er in het publiek een nee-schudder achter CDA-lijsttrekker Buma zat. Achter GroenLinks-voorman zaten de mensen constant te lachen in de camera. "De politici mochten zo'n 20 eigen mensen meenemen en die hebben we gemengd neergezet tussen het publiek. Juist om dit soort dingen te voorkomen. Dit is echt niet de bedoeling. Het is toch gebeurd en daar baal ik van. Vroeger hebben we het ook weleens gehad dat mensen oeverloos zaten te klappen. Toen heb ik ook gezegd: nog een keer en ik zet je lijsttrekker de zaal uit."

Roderik van Grieken, directeur van Nederlands Debat Instituut vond het debat geslaagd. "Een debat is bedoeld om de kiezer te informeren en de tegenstellingen tussen de partijen moeten aan bod komen. Dat is gebeurd."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1