appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

‘Meerderheid teruggekeerde Jihadisten loopt vrij rond’

donderdag 23 februari 2017, 09:37 uur

De overheid gaat veel te ver in het vervolgen van mensen die terugkeren uit Syrië, alle nuancering ontbreekt. Dat zegt strafrechtadvocaat Bart Nooitgedagt, die enkele vermeende jihadisten bijstaat. Nooitgedagt hekelt de politieke druk die in zijn ogen de rechtsstaat uitholt.

Uit onderzoek van de KRO-NCRV blijkt dat de meerderheid van de jihadisten die de afgelopen jaren uit Syrië terugkeerde vrij rondloopt. Van de vijftig terugkeerders werden er vijftien vervolgd. Acht werden veroordeeld en tegen zeven jihadisten loopt nog een proces.

Volgens Nooitgedagt worden jihadisten op basis van vermoedens en niet op basis van bewijs vervolgd. De lat voor een vervolging komt volgens hem steeds lager te liggen. Nooitgedagt vindt dat de AIVD en het Openbaar Ministerie mensen die terugkomen uit Syrië veel te veel over één kam scheren. Hij spreekt van ‘doelredenering’ met het oog op het vermijden van risico’s.

Overigens vindt ook Nooitgedagt dat aanslagen moeten worden voorkomen. “Dat de overheid daar alles aan doet is begrijpelijk, maar we mogen nooit de grenzen van het recht uit het oog verliezen, dan winnen ze.”

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1