appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

‘Jessias’ - Jan Beuving over de kunst van de woordspeling

woensdag 1 februari 2017, 09:47 uur

Er wordt vaak schamper gedaan over woordspelingen, maar ik vind deze eigenlijk heel goed verzonnen. Jessias. Bij een woordspeling, niet te verwarren met de woordgrap, combineer je twee bestaande woorden tot een nieuw woord. In dit geval Jesse en Messias.

Er zijn drie dingen heel belangrijk voor een goede woordspeling:
1. Het moet inhoudelijk de lading dekken
2. Het moet niet te gezocht klinken
3. De gebruiker moet weten dat het eigenlijk een slechte grap is.

Ik heb het vanmorgen geprobeerd, maar ik kon niet één betere woordspeling verzinnen met de namen van de huidige lijsttrekkers, of het moet Oprutte zijn, maar die heb ik dan weer niet zelf bedacht.

Jessias dus, over zes weken kunnen we hem na de wonderbare zetelvermenigvuldiging over de hofvijver zien lopen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1