appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Ochtend

Hippe ontwerpen uit de 'pauperkolonie'

woensdag 25 januari 2017, 10:06 uur

Afgelopen jaren zijn een boel gevangenissen gesloten. Stuk voor stuk markante gebouwen die een nieuwe bestemming moeten krijgen. In Veenhuizen rolt deze week de eerste fiets van de band die gemaakt is een gevangenis. En de Bijlmerbajes in Amsterdam, die is afgelopen week heropend.

Tracy Metz, journalist gespecialiseerd in ‘urban issues’: Veenhuizen in Drenthe is een van de pauperkoloniën die in 1818 ver van de grote steden werden opgericht. Drie jaar geleden is daar de Collectie Veenhuizen begonnen onder leiding van kunstenaar en ontwerper Irene Fortuyn. 

Daar worden ontwerpen ontwikkeld en gemaakt in de gevangenis, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg te helpen door dingen te maken die meer waarde hebben dan wasknijpers.’

Volgende week wordt op Art Rotterdam een bijzonder product gepresenteerd: de Las-Tig fiets. Het is een ontwerp van Anne Pabon en staat in de stand van de galerie Stigter van Doesburg. Metz: ‘Lassen is een van de vaardigheden die je in de gevangenis kunt leren. Deze fiets is zo ontworpen, dat als je ‘m in elkaar hebt gelast, je alle onderdelen van je lasdiploma hebt gehaald. 

Ieder frame krijgt een uniek nummer: het detentienummer van de lasser. 'Er zitten nog meer leuke producten in de Collectie Veenhuizen: kaarsen in de vorm van de huisjes van de paupers, ‘Drentse drab’ gezichtsmaskers en een boekje over geschiedenis Veenhuizen.

Luister hier het hele verhaal terug waar Metz o.a. de nieuwe bestemming van de Bijlmerbajes bespreekt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1