appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

VVD-coryfee Wiegel ‘niet happy’ met uitsluiten Wilders

maandag 16 januari 2017, 11:58 uur

“Het is een dolle boel daar in Den Haag”, zei Hans Wiegel in Stand.nl over politieke partijen die elkaar op voorhand al uitsluiten van regeringsdeelname. “Wilders speel je hiermee in de kaart. De debatten zullen nu gaan spetteren en worden belangrijk voor de verkiezingsuitslag.”

Het was in ieder geval een duidelijk weekend. Roemer wil niet met Rutte en Rutte nu definitief niet meer met Wilders. Net als de rest van de gevestigde politiek overigens. Behalve 50PLUS, die houdt de deur nog wel op een kier. Geert Wilders lijkt op voorhand al buitenspel te staan. “Het debat krijgt nu een hele andere kleur”, denkt Hans Wiegel. “Waarom sluit je een partij van te voren uit? Je had beter kunnen wachten tot na de verkiezingen.”

Aan de andere kant weet de kiezer nu wel waar hij aan toe is. “Wij zeggen heel duidelijk met wie wij willen samenwerken”, zegt Ron Meyer, SP-partijvoorzitter. Zijn partij sluit elke mogelijkheid uit op een samenwerking met de VVD na de stembusstrijd. “We moeten de sociale kiezer mobiliseren. Op 15 maart is de kiezer aan zet, en daarna accepteren we de consequenties van die keuze.”

Toch wordt het vinden van een houdbare coalitie na de verkiezingen steeds lastiger. “Het begint steeds meer te lijken op een onontwarbare knoop. De kiezer weet waar hij aan toe is, maar een meerderheid in de Tweede Kamer wordt ingewikkeld”, zegt opiniepeiler Maurice de Hond.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1