appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Asielinstroom bijna de helft afgenomen

maandag 16 januari 2017, 09:34 uur

In 2016 vroegen 31.600 mensen asiel aan in Nederland. Dat is bijna de helft lager dan in 2015 toen 58.900 mensen naar Nederland kwamen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), zegt hoofddirecteur Rob van Lint van de IND in het programma De Ochtend op NPO Radio 1.


Van Lint: "Het ligt voor de hand om de daling toe te schrijven aan de Turkijedeal. We hebben gezien dat sinds maart, toen de deal gesloten werd, de afname in werd gezet. De daling heeft dus absoluut te maken met de afspraken die toen gemaakt zijn."

 

De meeste aanvragen komen net als vorig jaar uit Syrië. Het aantal nam flink af van 27.700 in 2015 naar 10.600 in 2016.


Opvallend in de cijfers is dat het aantal asielaanvragen uit veilige landen als Albanië,Marokko en Servië fors toeneemt. In 2015 vroegen 99 Marokkanen asiel aan in Nederland, in 2016 waren dat er 1283. "De IND heeft wel forse maatregelen genomen om dit terug te dringen, zoals het stopzetten van subsidies. Dat lijkt effect te hebben", aldus Van Lint. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1