appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Stand.nl: 'Europa is acht jaar na bankencrisis terug bij af'

vrijdag 23 december 2016, 11:42 uur

Het reddingsplan voor de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena is mislukt. De afgelopen weken probeerde de oudste bank van de wereld vijf miljard bij elkaar te krijgen, maar investeerders willen dat geld er niet in stoppen.

Nu kan alleen de Italiaanse staat de bank nog redden van de ondergang. Kortom: de belastingbetaler betaalt. En dat wilde de Europese Centrale Bank nou juist niet meer. De afgelopen jaren is er een complete Europese bankenunie uit de grond gestampt. Niet de Europese burgers, maar de directe belanghebbenden van een bank zouden moeten bloeden als het mis gaat.

Het lijkt dus alsof er sinds 2008 niets is veranderd. De stelling is daarom: Als de belastingbetaler opdraait voor de redding van de Italiaanse bank Monte dei Paschi, is Europa acht jaar na de bankencrisis terug bij af.

We praten met Casper de Vries (hoogleraar monetaire economie) en Cora van Nieuwenhuizen (Europarlementariër VVD)

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1