appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Ochtend

Van Rijn start campagne voor 30.000 financieel misbruikte ouderen

donderdag 15 december 2016, 09:41 uur

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid start een nieuwe campagne om financieel misbruik tegen te gaan. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 30.000 ouderen hiermee te maken. 'Praat erover' is het devies.

Het begint vaak klein, met een paar tientjes dieverdwijnen, maar volgens de staatssecretaris komt het regelmatig voor dat ergrote bedragen van de bankrekening van een oudere naar die van een mantelzorgerworden overgemaakt. Vaak gaat het om kinderen van de slachtoffers, diebijvoorbeeld helpen met internetbankieren.

Taboe

Van Rijn stelt dat veel slachtoffers zich schamen voor hetfeit dat ze worden uitgebuit. Er heerst een taboe, denkt de staatssecretaris:“Mensen denken: hoe heb ik zo stom kunnen zijn?” Omdat ze de daders vertrouwen,is het moeilijk om erover te praten.

Het taboe doorbreken is echter niet het enige doel. Ook banken en notarissen zijn in de campagne betrokken. Zo geven banken bijvoorbeeld “gerichte adviezen” aan ouderen, stelt Van Rijn. Men wil bijvoorbeeld met ouderen praten over het daglimiet, zodat een mantelzorger niet teveel geld kan pinnen of overmaken.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1