appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Ochtend

Het Mediaforum met Hasna El Maroudi en Jan Tromp

woensdag 14 december 2016, 10:00 uur

In het Mediaforum van woensdag 14 december onder meer aandacht voor een artikel in het Algemeen Dagblad. In dat artikel wordt forse kritiek geuit op SP-fractieleider Emile Roemer, onder meer door twee anonieme kamerleden. Dat kan gewoon niet, dat zegt Volkskrantjournalist Jan Tromp. Over zo’n gevoelige kwestie kan je niet volstaan met anonieme bronnen. “Je gooit als krant een handgranaat naar binnen,trekt de deur achter je dicht en zij mogen het uitzoeken”. De anonimiteit maakt het journalistiek onmogelijke om zo’n artikel te brengen. Je brengt nogal wat teweeg binnen de partij, aldus Tromp.

Hasna el Maroudi,columniste bij Opzij en redacteur bij Joop.nl. vindt het artikel in het Algemeen Dagblad ook niet goed. Ze vindt het terecht dat SP-fractieleider Emile Roemer niet wil reageren op het artikel, want je kan je niet verdedigen tegen anonieme bronnen. Het maakt volgens haar ook uit dat de kamerleden zelf naar de krant zijn gestapt. Als je dat doet lever de krant dan het hele verhaal en het complete plaatje, aldus El Maroudi.

AD-journalist Jan Hoedeman, een van de auteurs van het artikel, benadrukte buiten de uitzending om dat een aantal SP-kamerleden hén actief had benaderd. Het is al jaren bekend dat het rommelt binnen de SP en het was wachten op een nieuwe aanleiding om hierover te publiceren. En met dit verhaal was die aanleiding er. Hoedeman heeft de kamerleden uiteraard ervan proberen te overtuigen om het verhaal niet anoniem te doen, maar dat wilden ze niet. Hoedeman vindt de kritiek van Jan Tromp trouwens typisch, omdat die zelf in het verleden ook gebruik heeft gemaakt van anonieme bronnen. Het AD heeft trouwens na de publicatie een aantal bemoedigende reacties gehad van binnen de SP, aldus Hoedeman.


Luister hier het Mediaforum terug met Jan Tromp, Hasna el Maroudi en ook een bijdrage van NOS-presentator Lara Rense. Daarin ook aandacht voor de zorgen van Prins Constantijn over de kennelijke twijfel van het grote publiek aan de integriteit van intellectuelen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1