appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Waarom vertellen we het ene sprookje door en het andere niet?

woensdag 14 december 2016, 10:00 uur

Wat maakt een sprookje een sprookje? En waarom wordt het ene sprookje wel doorverteld en het andere niet. En hoe worden ze doorverteld: in welke vorm veranderen elementen binnen een sprookje en waarom? Bijvoorbeeld: de wolf was vroeger veel gevaarlijker in het sprookje Roodkapje dan dat hij nu is. Heeft dat met tijdsgeest te maken?

Folgert Karsdorp analyseerde meer dan 2000 versies van verschillende sprookjes. Hij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder al publiceerde hij een deelonderzoek bij het Meertens Instituut over de veranderingen binnen Roodkapje.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1