appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt

De Ochtend

Het is veel te kort door de bocht om Nederland een van de grootste belastingparadijzen op aarde te noemen

maandag 12 december 2016, 11:57 uur

Na Bermuda en de Kaaimaneilanden is Nederland het meest aantrekkelijke belastingparadijs ter wereld. En ‘we’ zijn koploper binnen de EU.

Althans, dat zegt Oxfam Novib vandaag in een rapport. Ons land zou de mondiale race leiden naar steeds lagere belastingen voor multinationals. Nederland scoort niet per se hoog omdat het belastingtarief voor bedrijven zo laag is. Het zijn vooral de uitzonderingen die onze belastingwet biedt aan het bedrijfsleven die ons land nu een topnotering bezorgen.

Maar economische instituten en verschillende deskundigen zeggen: dat is echt te kort door de bocht. Wat is feit en wat is fictie? En wat maakt een land tot een belastingparadijs.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1