appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

CEO GasTerra: Gertjan Lankhorst

maandag 12 december 2016, 10:00 uur

Als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt wordt Nederland een land zonder aardgas. Kamp presenteerde vorige week zijn Energieagenda tot 2050. De agenda laat zien waar Nederland in 2050 wil staan als het gaat om duurzame energie. En dat betekent ook minder gebruik van aardgas.

De NAM haalt het aardgas uit de grond en GasTerra verkoopt het. Gertjan Lankhorst is CEO van GasTerra. Hij is eigenlijk wel blij met de Energieagenda. “Logische ontwikkeling als je minder CO2-uitstoot wilt. Het tempo moet nu wel enorm omhoog om die duurzaamheid te bereiken.”

GasTerra zal zich meer gaan richten op de verkoop van ‘groen gas’ dat gemaakt wordt uit landbouwafval. Honderd miljoen kuub wordt in Nederland nu gebruikt van dat groene gas en dat is nog maar een fractie van het huidige aardgasgebruik. Maar benadrukt Gertjan Lankhorst: “Toch is het duurzaamheidseffect daarvan al even groot als alle zonnepanelen die in Nederland zijn geïnstalleerd.”

Het bestaande gasnet blijft liggen. Gertjan Lankhorst: “Als er een piekvraag is voor elektriciteit als het erg koud is, dan kan je dat gasnet nog gebruiken.” Hij is niet bang dat de verandering het einde is van het bedrijf GasTerra, omdat er in landen als Duitsland nog lang vraag is naar aardgas.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1