appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Ochtend

Stand.nl: 'Bevries de onderhandelingen met Turkije over toetreding'

dinsdag 22 november 2016, 11:35 uur

“Bevries de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de EU.  Geef een duidelijk signaal af dat we de huidige ontwikkelingen in Turkije niet accepteren. ”Dat zegt Jeroen Lenaers, lid Europees Parlement voor het CDA in Stand.nl. Lenaers: “We moeten staan voor onze eigen waarden en ons niet laten chanteren door bijvoorbeeld de Turkije-deal over de vluchtelingen.”

Vandaag werd bekend dat in Turkije opnieuw 15.000 ambtenaren, militairen,en agenten zijn ontslagen. Daarmee staat de teller nu op 110.000. Inmiddels zitten er ook al 36.000 coupverdachten in de gevangenis. En de noodtoestand zal worden verlengd tot half januari en vermoedelijk worden verlengd.

De relatie met Turkije is al jaren uiterst moeizaam: de egeltjesdans voor eventuele toetreding van de Turken tot de Unie duurt inmiddels al zo’n halve eeuw. Ondertussen liggen de media in Turkije meer en meer aan de ketting en worden politieke tegenstanders van Erdogan zonder proces vastgezet.

Ook Joost Lagendijk,Turkije-kenner en voormalig europarlementariër voor GroenLinks, vindt dat de onderhandelingen over toetreding moet worden bevroren, maar pleit er niet voor om al het contact te verbreken. Lagendijk: “Op andere punten zoals de vluchtelingen moeten we blijven onderhandelen. Europa heeft er belang bij dat het in Turkije niet uit de hand loopt.”   

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1