appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Gebrek aan onderwijs in 'een land zonder liefde'

donderdag 27 oktober 2016, 09:39 uur

Kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) hebben vaak geen toegang tot onderwijs, door de gewelddadige situatie in het land. Het onderwijs dat er wel is, is ver onder de maat. Tot die conclusie komt Marieke Hopman, kinderrechtenonderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Ze was onlangs zes weken in de CAR voor onderzoek. Sinds 2013 is het zeer onrustig in het Centraal-Afrikaanse land.

Rebellengroepen bestrijden elkaar al jaren en dit gaat gepaard met veel geweld. Hopman: "Zo sprak ik een vrouw die haar kinderen niet naar school kon sturen omdat er werd geschoten in de straten." Door het aanhoudende geweld zijn veel scholen verwoest of schoolgebouwen zijn ingenomen door rebellen.

En de veiligheidssituatie verslechtert. Deze week nog kwamen vier mensen om na protesten tegen de VN-vredesmissie. Die wordt verweten de burgers niet goed te beschermen. Ook loopt er een onderzoek naar seksueel kindermisbruik door de soldaten van de VN. 

Lees meer: Na zes jaar basisschool nog steeds je naam niet kunnen schrijven

Voor meer informatie over het onderzoek van Marieke Hopman kijk op www.kinderrechtenonderzoek.nl 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1