appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers

De Ochtend

Sonja Graansma - Boek Losse Haren

dinsdag 25 oktober 2016, 10:00 uur

Sonja Graansma is 20 jaar als zij in 2003 op een doodnormale maandagavond bruut wordt verkracht door een onbekende man. Een gebeurtenis die haar leven tekent, mede doordat ze jarenlang niet de juiste psychische hulp krijgt. “Soms vragen mensen me verbaasd of ik nu, 13 jaar na dato, nog steeds last heb van toen. Mensen snappen de impact niet, maar tot voor kort keek ik altijd voor het slapen gaan onder mijn bed om te zien of er niemand lag”, vertelt ze bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Het is 8 september 2003. Sonja fietst vanaf haar toenmalige vriendje Ryan naar huis langs een grote provinciale weg. Onder het fietsen doemt gek genoeg het beeld van een verkrachting bij haar op. Ze stopt de gedachte weg en fietst verder. Als even later een in het zwart geklede man de weg over sprint, krijgt ze niet gelijk angst. “Het was vlakbij een bushalte en ik dacht dat hij daarom overstak.”

Als Sonja bij de halte is springt de man plotseling voor haar fiets. “Hij vroeg me hoe laat het was. Ik zocht in mijn jaszak naar mijn mobiel om op het klokje te kijken, maar toen ik omhoog keek, had hij een mes gepakt.” Onder dwang moet Sonja meelopen naar een grasveld dichtbij, waar zij meerdere malen wordt verkracht.

Lees hier verder:


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1