appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

"Groeiende wereldbevolking uitdaging van deze eeuw"

maandag 24 oktober 2016, 10:00 uur

De sterk groeiende wereldbevolking is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Volgens de VN wonen er in het jaar 2100 ruim 11 miljard mensen op de wereld. Wat zijn de gevolgen van deze groei en kunnen we daar, vanuit Nederland, iets aan doen?


Ton Coenen, directeur van kenniscentrum seksualiteit Rutgers spreekt vanmiddag tijdens de Johannes Rutgers Dialoog over de groeiende wereldbevolking. Coenen: “Het is een probleem dat minder in de aandacht is op dit moment, en het is  ook niet nieuw. Maar gezien alle migratiestromen is het wel actueel. De bevolkingsgroei is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw.”

 

De grote van de bevolking staat vaak in direct contact met andere problemen zoals voedselvoorziening,economie, milieu en onderwijs. Coenen: “In economisch zwakken landen remt de bevolkingsgroei de economie.” Coenen wil vooral inzetten op anticonceptie en benadrukt dat ze strijden voor meer keuzevrijheid voor vrouwen.
"Als je bedenkt dat vier op de tien zwangerschappen ongewenst of ongepland zijn dan zou het erg helpen als we deze kunnen voorkomen. Daarnaast hebben 225 miljoenvrouwen geen toegang tot anticonceptie; daar is vrij simpel wat aan te doen.”

 

Luister hier het hele gesprek terug met Ton Coenen:  


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1