appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Melkert over de nieuwe Melkertbanen: "De naam mag er wat mij betreft af maar de banen moeten er komen".

vrijdag 30 september 2016, 11:55 uur

Amsterdam blaast de Melkertbaan nieuw leven in. SP-wethouder Arjan Vliegenthart van Sociale Zaken ziet zijn werkbrigade niet als een structurele oplossing voor de werkloosheid. Maandag gaan de eerste 13 mensen aan het werk en dat moeten er uiteindelijk 500 worden. De gemeente trekt hier 10 miljoen euro voor uit. Na twee jaar zal gekeken worden hoe het er voor staat. Vliegenthart spreekt van een win- win situatie: "Niet alleen de stad gaat er beter uitzien maar we helpen mensen ook aan het werk!" Hij bestrijdt dat het hier om bezigheidstherapie zou gaan.  

Vliegenthart heeft zich laten inspireren door voormalig Pvda- politicus Ad Melkert. Eén van de grote bezwaren tegen de oude Melkertbanen was dat ze arbeidsverdringing in de hand zouden werken. Melkert kijkt er niettemin positief op terug: "Die banen zijn voor veel mensen een stap geweest." Volgens de oud-politicus moeten sommige mensen echt geholpen worden maar op een manier dat ook de samenleving er baat bij heeft. De mensen van de werkbrigade zouden volgens hem ook goed ingezet kunnen worden als conducteur. Melkert pareert de kritiek uit een destijds verschenen rapport dat de banen niet veel hebben opgeleverd:"Ambtenaren hebben het nooit begrepen." Hij noemt het een misvatting om te denken dat Melkertbanen de economie aan zullen zwengelen. "Je kan niet alles samenvatten in een rapport, je moet naar de mensen kijken."

Melkert verzet zich tegen het idee dat Melkertbanen geen gewone banen zouden zijn. "De melketiers werden door hun werk weer een onderdeel van de samenleving." De komst van nieuwe Melkertbanen juicht hij dan ook van harte toe. "De naam mag er wat mij betreft af maar de banen moeten er komen."

FNV- vicevoorzitter Ruud Kuin juicht het Amsterdamse initiatief toe. Hij is van mening dat verdringing op de arbeidsmarkt vooralsnog niet aan de orde is. En omdat zo te houden zal er regelmatig naar gekeken worden.  

Stelling: Ook de nieuwe Melkertbanen zijn geen structurele oplossing voor de werkloosheid
77% van de stemmers stemde voor en 23% tegen.
 
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1