appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

Mediaforum: Stop met propaganda-term 'politionele acties'

vrijdag 30 september 2016, 10:39 uur

In Nederland moeten we de term 'politionele acties' niet meer gebruiken om gedragingen van de Nederlandse koloniale overheid in Indië aan te duiden. Dat vindt Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen, die met zijn krant daarin voorop wil lopen.

Gisteren publiceerde historicus Rémy Limpach een studie naar de oorlog in Nederlands-Indië, die tussen 1945 en 1949 plaatsvond. Uit dit onderzoek blijkt dat er in die jaren structureel sprake was van extreem geweld, zoals standrechtelijke executies en martelingen. De Nederlandse regering wist hiervan, maar greep niet in. Het geweld werd afgedaan als 'excessen'.

Propaganda

De term ‘politionele acties’, die in de Nederlandse geschiedschrijving doorgaans wordt gebruikt om de gebeurtenissen te beschrijven, zijn hiermee definitief verworden tot propaganda van de overheid, vindt Ockhuysen. "Bizar dat we het nog zo noemen", vindt hij.

Volgens Ockhuysen moet er gesproken worden van een koloniale oorlog waarin oorlogsmisdaden werden gepleegd. Hij gaat erop toezien dat ook in zijn eigen krant de juiste benamingen worden gebruikt, zo zei hij in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Toegeven

Het valt Ockhuysen op dat de Nederlandse overheid het moeilijk vindt om haar eigen fouten toe te geven, ook al zijn zo zo lang geleden. Onlangs noemde premier Rutte het nog 'gratuit' om de excuses ervoor aan te bieden, maar Ockhuysen zou het goedvinden als het toch gebeurt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1