appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Ochtend

Mediaforum: Kinderen op Gülenlijsten, bestaan ze nou wel of niet?

vrijdag 2 september 2016, 10:00 uur

Het Parool publiceerde donderdag over het mogelijke bestaan van een lijst van kinderen die naar Gülenscholen gaan. Parool-journalist Michiel Couzy hoorde van de lijst uit de mond van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte die tijdens de raadsvergadering in Amsterdam.

Trouw schrijft vandaag dat er over het bestaan van de 'aanjaaglijst' veel 'verwarring' is. Yoeri Albrecht, directeur van Debatcentra De Balie in Amsterdam: "Het is een onduidelijk verhaal waar die lijsten vandaan komen en door wie ze worden opgesteld. Zijn het lijsten om te klikken tegen Ankara of zijn het lijsten om mensen zwart te maken? Of gaan die lijsten naar Amsterdamse overheid?"Hysterie
De laatste tijd duiken er veel 'lijstjes' op van Gülenhangers in Nederland, maar de achtergronden daarvan zijn niet duidelijk. Ook is het voor journalisten moeilijk om duiding te geven. Experts zijn nauwelijks te vinden. Presentatrice en columniste Catherine Keyl: "Ik heb veel Turkse vrienden, maar geen van hen kan mij dit onderwerp uitleggen", zegt ze in het mediaforum. Ze is het met columniste Ebru Umar eens dat het een Turks binnenlands probleem is. "We moeten ons niet in die discussie mengen." Ook vindt ze dat media niet over het bestaan van mogelijke lijsten moeten publiceren. Dat zou de hysterie alleen maar aanwakkeren.

Rol van het Parool
Yoeri Albrecht vindt het wel goed dat het Parool over de lijst publiceerde. "In het stukje van Couzy is misschien niet alles allemaal even helder. Maar ik vind het wel heel goed dat het meteen naar buiten komt want het is natuurlijk niet te tolereren: Dat je over de hoofden van kinderen mensen zwart maakt. En het is nog hartstikke gevaarlijk ook. Je zou maar een Gülenfamilie zijn."

Albrecht wijst op het televisieoptreden van de Turkse minister van Justitie die zich in zijn toespraak expliciet tot Gülenisten wendde en zei: 'Gülenaanhangers zullen smeken om gedood te worden nadat wij met ze klaar zijn'. Yoeri: "Met andere woorden: We gaan ze zoveel martelen dat die mensen zoveel pijn hebben dat ze dood willen."

'Ernstige misstanden'
Dat die lijsten worden gemaakt en rondzwerven zijn volgens Albrecht ernstige misstanden die onderzocht moeten worden. Het is volgens hem een Nederlandse aangelegenheid. "Als er dreigende situaties zijn waardoor kinderen hun leerplicht niet kunnen nakomen, dan moeten we daarover berichten, maar ook optreden. Je kunt die mensen niet in hun eigen subcultuur laten gaarkoken. Dat is het einde van de rechtsstaat."

Reactie Parool
Parool vindt niet dat zij te snel hebben gepubliceerd over het bestaan van de mogelijke lijst. Journalist Michiel Couzy zag geen bezwaar om er over te publiceren. De krant voelt zich niet verantwoordelijk voor de verwarring die later ontstond in het college of het een oude of een nieuwe lijst betrof van bezorgde Turkse Nederlanders. Couzy schrijft vandaag een vervolgverhaal in Parool over de verwarring.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1