appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Ochtend

Grensoverschrijdende slachtofferhulp niet goed genoeg geregeld

woensdag 25 mei 2016, 09:52 uur

Wat gebeurt er met slachtoffers van een terreuraanslag die niet uit het land waar de aanslag plaats heeft gevonden? Nog niet genoeg, zegt Victor Jammers, bestuurslid van Slachtofferhulp Nederland. ‘Dat hebben we grensoverschrijdend nog niet goed genoeg geregeld.’

Om die ondersteuning in de toekomst beter te maken is er vandaag een bijeenkomst tijdens de Europese conferentie over slachtofferhulp. Jammers is projectleider van die conferentie.

Gegevens slachtoffers
Na de aanslagen in Parijs moest Slachtofferhulp Nederland de namen van de Nederlandse getuigen vooral uit de kranten vernemen. Dit vond Jammers niet professioneel. Volgens hem zouden de autoriteiten uit het land waar de aanslag plaatsvindt, namen en adresgegevens moeten delen met de slachtofferhulporganisaties of de overheden van de landen waar de slachtoffers vandaan komen.

Na de aanslagen in Brussel ging dit al iets beter. ‘Toen kregen we gegevens van een aantal slachtoffers, maar die gegevens waren niet compleet, dus was het moeilijk zoeken.’ aldus Jammers.

Europese afspraken
Volgens Victor Jammers zouden de landen in Europa afspraken moeten maken over wat voor gegevens geregistreerd worden van slachtoffers na een aanslag en hoe deze gegevens gedeeld moeten worden. Op dit moment wordt in het Europees Parlement gesproken over zo’n nieuwe richtlijn. Jeroen Lenaers, lid van het Europees Parlement voor het CDA, hoopt van de lidstaten dat er specifieke maatregelen worden genomen om de toegang tot de ondersteuningsdiensten te verbeteren.

Speciale website
Lenaers probeert er in de nieuwe richtlijn voor te zorgen dat iedere lidstaat een speciale website maakt, waar na een aanslag meteen alle nodige informatie op komt te staan.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1