appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Ochtend

40 procent van de wethouders heeft te maken met bedreigingen

woensdag 18 mei 2016, 09:30 uur

Een emotionele scheldpartij of een intimiderend bezoekje aan huis. Voorbeelden van bedreigingen waar wethouders regelmatig mee te maken krijgen. Het raakt niet alleen de familie en natuurlijk de wethouder zelf, maar het kan ook invloed hebben op de besluiten die een wethouder neemt.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over dit soort bedreigingen en houdt daarom vandaag een hoorzitting over dit onderwerp: Bedreigingen van publieke ambtsdragers. Volgens de monitor agressie en geweld heeft 40 procent van de wethouders wel eens te maken met bedreigingen. Bij burgemeesters is dat zelfs 45 procent.

Drie soorten bedreigingen
Onderzoeker Diana Marijnissen zal vandaag een bijdrage leveren aan die hoorzitting. Zij is bezig met promotieonderzoek naar bedreigingen van wethouders. Volgens haar zijn er drie soorten bedreigingen. Verbale bedreiging, bijvoorbeeld om te proberen om iemand in een kwaad daglicht te zetten. Dan zijn er de wat serieuze bedreigingen, zoals kogelbrieven of poederbrieven. Tot slot is er de categorie van fysieke bedreigingen, waarbij geweld niet wordt geschuwd.

Stenen door de ruit
Marijnissen richt zich in haar onderzoek vooral op daders die een concreet belang hebben en proberen een bepaald plan tegen te houden. Ze sprak met 35 wethouders en tekende op wat zij hadden meegemaakt en hoe ze daar me omgingen. Zo was er een wethouder die aangaf dat de babykamer in het huis bewust verplaats was naar de achterkant van het huis, omdat er wel eens stenen door de ruit waren gegaan.

Marijnissen vindt het goed dat dit onderwerp op de agenda is gezet van de Tweede Kamer. Jonge wethouders zouden volgens haar op de bedreigingen moeten worden gewezen en zou het goed vinden al zij handvatten krijgen hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Luister hier naar het hele gesprek met Diana Marijnissen

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1