appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen: Vincent van Warmerdam

De Ochtend

Wie is de schrijver van het Wilhelmus?

woensdag 11 mei 2016, 09:37 uur

Ons Wilhelmus wordt het oudste volkslied van de wereld genoemd, maar wie schreef het eigenlijk? Dat was tot voor kort onbekend. Totdat onderzoekers uit Antwerpen, Amsterdam en Utrecht de handen ineen sloegen en met nieuwe computertechnieken een mogelijke auteur van het Wilhelmus op het spoor kwamen.

Men speculeert al eeuwen over wie de schrijver is van het Wilhelmus en inmiddels is er een lijstje ontstaan van vijf á zes namen. Mike Kestemont, verbonden als onderzoeker aan de universiteit van Antwerpen, stelt de zestiende-eeuwse dichter en psalmberijmer Petrus Datheen voor als nieuwe kandidaat.

‘Het is opvallend want het is een hele nieuwe kandidaat’, zegt Mike Kostemont. ‘Zijn naam is nooit in verband gebracht met het Wilhelmus, of mensen hebben hem nooit in verband willen brengen. Dit komt onder andere doordat hij aan het einde van de achttiende eeuw negatief in beeld werd gebracht en er werd gespot met de dichter. Zo werd hij onder andere afgebeeld met ezelsoren’.

Met behulp van computeralgoritmes is de schrijfstijl van de kandidaten vergeleken met de schrijfstijl van het Wilhelmus. Door te kijken naar hele kleine verschillen in voorzetsels, lidwoorden en andere onopvallende woorden kwamen de onderzoekers uit op Petrus Datheen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1